Fotoğraf makinesi üreticileri sürekli olarak bir megapixel yarışı içerisinde. Bir makinenin yeni modeli ile eski modeli arasındaki fark çoğu zaman sadece birkaç megapixel daha fazla oluyor. Oysa iyi resim çekebilmek için megapikselin çok olması gerekmiyor.
Birkaç faktör var. En önemlileri sırasıyla;
1) Objektif.
2) Sensör
3) Çekimde yapılan ayarlar
4) Megapixel
Objektif:
Objektifler ışığı toplayıp dijital makinenin sensörü üzerine düşürüyor. Kaliteli bir objektif iyi netice veriyor. Objektifin kalitesini anlatmak için çok fazla yazıp şekiller çizmek istemiyorum. Carl Zeis, Canon, Nikon, Pentax, Sigma vb. iyi netice veren objektif üreticisi firmalardan önde gelenleri.
Dijital Fotoğraf makinesi Sensörü:
Sensör resmi yakalamak için kullanılan algılayıcıdır. Veya ışığın üzerine düştüğü ışığa hassas dikdörtgen elektronik yüzey. (Bkz. Şekil2). Bu alanda iki temel teknoloji kullanılıyor. Biri CCD diğeri C-MOS ki içlerinde en iyi sensör C-MOS olanıdır. Çünkü düşük ışıklarda bile daha net resim çekmenize olanak verir. Küçük fotoğraf makinelerinde genellikle ucuz olması sebebiyle CCD sensörler kullanılıyor.
Dijital Fotoğraf makinesi Sensör Boyutu:
Sensörlerin bir diğer özelliği ise boyutu. Küçük ve orta boy fotoğraf makinelerinde 6mm x 4,5mm boyutlarında bir sensör kullanılır. Yani resim küçük bir alana düşmektedir. Küçük alandaki resmin ayrıntıları pek belli olmaz. Büyüttüğünüzde ise bozulduğunu görürsünüz. Üstelik makinenin resim çekerken gördüğü alan da küçülür.
Şekil 1) Farklı boyutlarda sensörlerin gördüğü alan genişlikleri.
Şekil2) Profesyonel makine (DSLR) sensörü ile standard küçük makine sensörü boyutları.
Profesyonel ve lensi değişebilen makineler ise 17mm x 13mm veya 22mm x 15mm boyutlarında ve diğerlerine göre oldukça büyük bir algılayıcıya sahiptir. Bu nedenle de çekilen resim daha büyük bir alana düşerek daha fazla detay verebilir durumdadır. Fakat işin doğası gereği sensör büyüdükçe objektifin de büyümesi ve ağırlaşması gerekiyor.
Piksel Yoğunluğu Nedir?:
Megapixel ise yukarıda bahsettiğim sensör üzerinde bulunan nokta sayısıdır. (10 Megapiksel’i yaklaşık 10 milyon nokta gibi düşünün). Türkçede buna çözünürlük deniyor. Megapixel arttıkça kağıda basılabilecek resim büyüklüğü de artar. Fakat kağıda basma işinin şu günlerde kimsenin umurunda olduğunu düşünmüyorum. Ama sensör boyutunu da düşününce küçük bir alana düşen 10 milyon nokta ile büyük bir alana düşen 10 milyon nokta arasında fark vardır. Küçük alanda bulunan noktalar daha sıkışık ve küçük oldukları için ışıktan daha az etkilenirler. Sonuç olarak resim kalitesinde azalma olur.
Unutmamak gerekir ki sensör teknolojisi (CMOS-CCD), sensör boyutu ve objektif çok daha önemlidir. Üstelik küçük sensörlerde (yani küçük fotoğraf makineleri) yüksek megapiksel daha karlanmalı gibi, pütürlü gibi resim çeker.
Diğer Ayarlar:
Çekimlerde amatör kullanıcılar fotoğraf makinesinin otomatik ayarına makineyi alıp çekimlerini öyle yapıyorlar. Böyle resim çekmek kullanıcı için daha hızlı ve kolay. Öte yandan ayarları uygun şekilde değiştirerek göründüğünden farklı resimler çekebilmek veya istisnai durumlara uygun resim çekebilmek de mümkün. Örneğin daha az ışıkta çekmek, daha hızlı hareket eden nesnelerin resmini çekmek, gece ışıklarında resim çekmek vb.
0 comments:
Post a Comment