Miletos: Center of Science and Philosophy in ancient era

15.000 people used to watch that view during a performance 2500 years ago. The hill was an island, the plain was sea. Thales, Anaximander, Aspasia, Anaximenes, Isidorus, and many more were there.

The Road Ahead

The Long and winding road.

Pentax Digital SLR

Pentax K50, My digital SLR choice.

Istanbul Bosphorus

Istanbul, The city, where two continents meet. View from Europe to Asia.

Nov 6, 2012

IPhone 5 Fotoğraf Özellikleri


Günümüzde birçoğumuz yanımızda taşıdığımız telefonlar ile fotoğraf anlık resimler çeker olduk. Bu nedenle artık cep telefonlarını alırken fotoğraf makinesi özelliklerine de bakar olduğumuzu görüyorum.
IPhone 5’in çıkması ile birlikte Iphone 4 veya 4S kullanıcıları ikiye ayrıldı. Hemen almayı isteyenler ve değip değmeyeceğine karar veremeyenler. Türkiye’de 18 ay ortalamasında cep telefonu değiştiriliyor. 24 aylık taahhüt ile Iphone alan kullanıcılar için, 24 aylık  yeni kontrat imzalayarak Iphone 5 almak çok uygun. Bu nedenle ilk kategoride olanların çoğunluk olacağını düşünürüm.

Fakat ben yine de Iphone 5’in fotoğraf tarafında yeni neler var diye merak edenler için bir küçük karşılaştırma yapmak isterim.
IPhone 5’in fotoğraf makinesinde şu özellikler ön plana çıkıyor.

·         Düşük ISO değerlerinde çok kaliteli resimler çekebiliyor. Bunun anlamı az ışıkta selefleri olan Iphone 4 ve Iphone 4S’e göre daha iyi resim çekiyor.
·         Otofokus (otomatik metre ayarı) ve Beyaz denge (White balance) ayarları eskilerine göre daha güvenilir.
·         Yüz tanıma özelliği mevcut
·         4 ve 4S’e göre daha fazla resimde karlanmayı önleyici özelliği var.
·         Daha parlak ve yüksek çözünürlüklü LCD ekrana sahip.
·         Mükemmel bir HDR özelliği var. Bu özellik aynı resim içerisinde çok parlak ve çok karanlık temalar olduğunda ikisinin ortası bir pozlama yapabilmek için büyük önem taşır.
·         Panaromik resim çekebiliyor. Bu özellik aslında IOS 6 ile birlikte geldi ve eğer Iphone 4 veya 4S’e IOS 6 yüklenirse de kullanılabilir.
·         Ekran üzerinde basarak resim çekilebileceği gibi telefon üzerindeki bir butona basarak da resim çekilebiliyor.
·         Ekrandaki belli noktalara dokunarak resimin o noktaya odaklanmasını sağlayan oto fokus sistemi.
·         Daha kolay kullanılabilir fotoğraf uygulaması.




Dezavantajları
·         Karanlıkta yetersiz flash.
·         Yapay ışık altında daha sarımsı resimler çekebiliyor.
·         Kumaş veya düz çizgilerin çekiminde “moire” etkisi adı verilen bir bozulma söz konusu olabiliyor. Bu etki resmi büyüttüğünüz zaman daha belirgin olabilir.





Sonuç olarak Iphone 5 fotoğraf özelliği seleflerine göre daha iyi resim kalitesine ve daha kolay kullanıma sahip. Fakat yine de resim kalitesi ve özellikler açısından şu günlerde mobil telefonlarda en iyisi Nokia Pureview 808.

Sonuç olarak bu yazı, Iphone 5 alınca bir önceki Iphone’ unuza göre fotoğraf özelliği olarak beklentilerinizi nereye yerleştirmeniz gerektiği konusunda az da olsa bir fikir verebilecektir.



IPhone 5 camera capabilities


Many people points and shoot instantly using their phones. This need added “camera” feature of the mobile phones in the buyer’s list of future to compare for different products.
When Iphone 5 announced, I thought if it worth to change Iphone 4. Comparing the camera feature of Iphone 5 with its predecessors I phone 4 or Iphone 4S, here are the highlights.


Camera of I Phone 5 has:
  • Excellent resolution at low ISO settings. It goes up to ISO 3200.
  • Reliable autofocus metering and white balance in daylight
  • Automatic face detection
  • More noise reduction compared to 4 or 4s.
  • Bright, very high-resolution LCD screen
  • Excellent built-in HDR mode.
  • Shot in Panorama modes. It actually comes with IOS 6 and can be used by 4 and 4S too.
  • Hardware shutter button (volume keys)
  • Easy to use Camera Application.
  • Easy Auto Focus touching the screen.



Cons:
  • Poor flash performance in low light.
  • Yellowish results under warm artificial light
  • Occasional “moire” issues with very fine detail (fabric, straight lines, etc.)



As the final note, definitely camera of IPhone 5 has a better image quality and easy to use application compared to its predecessors.  Although IPhone 5 has a very good camera, looking at the specs and image quality, Nokia pureview 808 camera is better compared to Iphone 5 camera. 

Now this is your call, where to position your camera expectation with Iphone 5 compared to its predecessors.

Nov 1, 2012

Dijital resim ve fotoğrafçılıkta renk teorisi


Işık yayılması ve Işık Yansıması

Belki daha önce böyle düşünmemiş olabilirsiniz ama fotoğrafçılık aslında ışığı yakalama işidir.

Işık iki türlü olabilir.

1)   Direkt olarak yayılan ışık: Güneş, lamba, bilgisayar monitörü gibi ışık kaynakları direkt olarak ışık yayarlar.

2)   Endirekt olarak yansıyan ışık: Işık kaynağı olmayan nesneler, ışık kaynaklarından kendi üzerlerine düşen ışığı yansıtırlar. Hatta bazı renkleri yansıtırken bazılarını da emerler. Biz de bu nesneleri yansıttıkları ışık sayesinde görürüz. Koyu nesneler kendi üzerlerine düzen ışığın büyük çoğunluğunu emerler. Açık renkli nesneler ise üzerlerine düşen ışığın büyük çoğunluğunu yansıtırlar.

Işığın elektromanyetik spektrum içerisindeki yerine bakacak olursak insan gözü ile görülebilen ışığın yaklaşık 400nm-700nm dalga boyu aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Bunun frekans karşılığını bulmak için aşağıdaki formül kullanılır.


Şekil 1) Elektromanyetik Spektrum

c / λ = f  eşitliğinde c ışık hızı, λ dalga boyu ve f frekans olarak yerleştirildiğinde görülebilir ışığın yaklaşık 430THz (Tera Hertz) – 750THz arasında olduğu bulunur.

Görülebilir ışığın elektromanyetik spektrum içindeki yeri şekil1’de bulunmaktadır.


Renk modelleri



Görülebilir spektrumu biraz daha detaylı olarak ortaya koyarsak tüm renklerin hangi dalga boylarında bulunduğunu Şekil 2’de görmek mümkündür.


Şekil 2) Görülebilir spektrum.

Bu renkler temelde Mavi (B), Yeşil (G) ve Kırmızı (R) olarak yer almaktadır.



Toplamsal RGB modeli:

Işık kaynaklarından gelen renkler RGB modeli ile tanımlanır. Burada R=Red=Kırmızı, G=Green=Yeşil ve B=Blue=Mavi renk ana renkler olarak tanımlanır. Bu toplamsal ana renklerin (R,G;B) toplamı “BEYAZ” rengi vermektedir. 


Şekil 3) RGB toplamsal renkleri


Şekil 3’de Toplamsal renklerin üçünün birleşimi ile BEYAZ rengin oluştuğu ve diğer iki renklerin oluşturduğu ara renkler de görülmektedir.





İki temel rengin oluşturduğu ara renkler ise Şekil 2’deki kesişim noktalarında görülmektedir. Bu renkler;


Red+Green=Yellow           KIRMIZI(R)+YEŞİL(G)= SARI(Y)
Green+Blue=Cyan             YEŞİL(G)+MAVİ(B)=CAM GÖBEĞİ(C)
Red+ Blue=Magenta         KIRMIZI(R)+MAVİ=MOR(M)

LCD televizyonunuz veya monitörünüz de bir ışık kaynağıdır ve bu 3 temel rengi kullanarak diğer renkleri oluşturur. Televizyonunuzdaki her bir nokta (piksel) aslında 3 alt piksel içerir. Yani her bir noktanın içinde aslında 3 nokta vardır. Bu noktalardan biri kırmızı, diğeri yeşil ve diğeri de mavi rengi içerir.


Şekil 4) TV alt pikselleri

Bu üç rengin farklı oranlarda karışımı diğer renkleri oluşturur. Örnek olarak Şekil 4’de bulunan ilk piksel (sol üst köşedeki 3’lü grup) içerisinde 3 ana renk de bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak belli bir uzaklıkta gözlerimiz alt pikselleri göremediği için bu 3 rengi tek bir piksel olarak algılar ve bu algılamanın sonucu da “Beyaz” renktir.


Çıkarımsal CMYk modeli:

Işığı yansıtan cisimlerden (ışık kaynağı olmayan) yansıyan ışıkların renkleri CMYk renk modeli ile tanımlanır. Bu modelde C=Cyan=Cam göbeği, M=Magenta=Mor, Y=Yellow=Sarı renk olarak tanımlanır. Bu modelde temel renkler CMY’dir. Bu çıkartımsal modelde temel renklerin (C,M;Y) birleşimi “k=Black=Siyah” rengi vermektedir.


Şekil 5) Çıkartımsal renk modeli.

Bu renk modeli yazıcı gibi baskı yapılan cihazlarda kullanılır. Zira beyaz kâğıdın üzerine renkleri basarken siyah rengi oluşturmak daha önemlidir.




LAB Renk Uzayı



Resimdeki renkleri oluşturan cihazlar ister ışık kaynağı olsun (tv veya monitör vb.) veya ışığı yansıtan baskı cihazları (printer vb.) olsun, hiçbir şekilde tüm görülebilen renkleri verememektedir. Görülebilir renklerin tamamı LAB renk uzayı ile tanımlanmaktadır. Standart RGB (sRGB, ve CMYk modelleri LAB renk uzayının sadece bir bölümünü kapsamaktadır. Adobe RGB her iki modelden daha fazla renk verebilecek durumda olmakla birlikte, yine de tüm görülebilir renkleri kapsamamaktadır. Şekil 6’da her bir modelin LAB uzayında hangi alanları kapsadığı görülmektedir.






LAB uzayının her bir köşesi bir ana rengi temsil eder. Bu köşelerdeki renkleri bir çember üzerine yerleştirirsek Şekil 7’deki renk tekerini elde ederiz.







Şekil 6) LAB Renk Uzayı



Renk tekerinde Kırmızı 0 derecede, Yeşil 120, Mavi 240 derecelik açılarda yer almaktadır. Bu açılar bize RGB modelini verirken ışık kaynaklarının renk modeli olduğu için monitör resmi ile işaretlenmiştir. Bu açıların tam ortası 60,180 ve 300 dereceler CMY modelini vermektedir. Işığı yansıtan cisimlerin renk modeli olduğundan yazıcı ikonu ile gösterilmiştir.

Şekil 7) Renk tekeri.

HSL Renk Modeli



Bu model H=Hue, S=Saturation ve L=Luminance olarak adlandırılır. Renk tekerini bir altıgen olarak çizersek, Şekil 8’de bulunan altıgeni elde etmiş oluruz.


Şekil 8) Renk tekerinin altıgen hali.



Altıgende ana ve ara renkler kendilerine ait olan açılarda görülmektedir. Bu modelde her bir renk Hue olarak adlandırılır. 120 derecedeki hue “Yeşil” renktir. Üç ana rengin birleşimi her zaman olduğu gibi “Beyaz” rengi vermektedir. Beyaz renk altıgenin merkezindedir ve %0 saturasyona (renk canlılığına veya doygunluğa) sahiptir. Canlılık arttıkça renk daha belirgin olur. Saf renkler %100 doygunluğa sahiptir.  Luminance veya Brightness olarak da adlandırılan parlaklık beyaz ile siyah arasındaki farkı belirlemektedir. Beyaz %100 parlaklığa sahipken, siyah %0 parlaklığa sahiptir. Diğer parlaklık tonlarında gri rengin çeşitli versiyonları bulunur.



HSL (veya HSB) modelini etkileyen üç parametre şekil 9’da gösterilmektedir.


Şekil 9) HSL renk modeli.



Televizyonlarda ve monitörlerde ışık yayan kaynak oldukları için RGB renklerinden beyaz renk oluşturulur. Fakat siyah rengi oluşturmak için kontrast ve parlaklık ayarları kullanılır. Bu nedenle siyah renk tam siyah olarak değil çok koyu gri olarak görülür. Kontrast oranı yüksek olan televizyonlarda siyah renk daha belirgin olur.




Renk Üretimi için kullanılabilecek bir araç





Bu araç ile sarı rengi oluşturabilmek için Hue=60 derece yapmak yeterlidir. Aşağıdaki araç ile “Hue” kutucuğuna 60 yazarsanız hue alanında imlecin sarı renk üzerinde durduğunu görürsünüz. Yani altıgende 60 derecelik açının olduğu yerdesiniz. Fakat sarının “Swatch” etiketli bölümde görülebilir olması için parlaklığın ve doygunluğun da arttırılması gerekir. Tam sarıyı elde etmek için Saturasyona 100 ve Parlaklığa da 100 verirsiniz. Bu durum HSB veya HSL modelini tarif etmektedir.

Aynı zamanda RGB modeline göre de sarı rengin karşılığı yan tarafta görülmektedir. Kırmızı renk ile yeşil rengin otomatik olarak maksimum düzeyde (255) mavinin ise hiç olmadığı (0) görülür. Bu da iki ana rengin birleşimi olarak sarının oluştuğunu göstermektedir. Hex alanında ise Kırmızı için 255 karşılığı olan FF, Yeşil için 255 karşılığı olan FF ve Mavi için 0 görülür. Bu rengin Hexadecimal karşılığı FFFF00 olarak bildirilir.

Bu aracı kullanarak HSL ve RGB modellerine göre renkleri oluşturmak mümkündür. 






Renkler için bir başka araç daha

Bu araç ile de RGB ve HSL modellerinde renkleri üretmek mümkün olabildiği gibi, seçtiğiniz renklere uygun olan veya kontra olan renkleri de üretebilmeniz mümkün. Bilhassa web tasarımı yapanlar için çok elverişli bir araç.