Miletos: Center of Science and Philosophy in ancient era

15.000 people used to watch that view during a performance 2500 years ago. The hill was an island, the plain was sea. Thales, Anaximander, Aspasia, Anaximenes, Isidorus, and many more were there.

The Road Ahead

The Long and winding road.

Pentax Digital SLR

Pentax K50, My digital SLR choice.

Istanbul Bosphorus

Istanbul, The city, where two continents meet. View from Europe to Asia.

Nov 29, 2011

Nokia Bluetooth kulaklık

Bluetooth kulaklıklar genellikle telefon için yapıldı. Hepinizin bildiği gibi tek kulağa takılır ve benim çok yadırgadığım ağıza doğru gelmeyen yanakta durarak sesi alan mikrofon. Fakat bu yeni nesil telefonlar ve telefonlardaki hafızaların artması müzik ve video oynatabilmenin de yolunu açtı. Bu durumda bilhassa müzik için stereo bir kulaklık da her telefonda elzem oldu. Bunun neticesi bluetooth kulaklıklar da hem stereo müzik dinlemeye hem de telefon ile konuşmaya elverir duruma geldiler.

Bu ürünlerden biri de Nokia BH-505 
Bu ürüne ilişkin tek beğenmediğim şey kulağın içine giren silikon kulaklıklar. Bu kulaklıklar kulağın hava almasını engellediği için biraz sıkıntı veriyor. Bilhassa uzun süre müzik dinlerken. Ama içinden çeşitli çaplarda silikon kulaklık ucu çıkıyor. Rahat ettiğiniz birini takabilirsiniz.

Nov 26, 2011

Bluetooth kulaklıklar zararlı değil mi?

Cep telefonu da Bluetooth kulaklık da bir alıcı verici gibi radyo dalgaları kullanır. Radyo frekansları da enerji taşıdığından insan vücudundaki hücre yapısında değişikliğe sebebiyet veriyor. Kanser de bu hücre yapısındaki değişiklik sonucunda oluşan bir hastalık.
Fakat cep telefonu ile karşılaştırıldığında zararı çok çok küçük orandadır. Öyle ki bluetooth alıcı ve vericisi 10 metreden daha uzak mesafelerde verimli çalışmaz. Cep telefonunun yüzlerce metre uzaktaki baz istasyonu ile haberleştiğini düşünürseniz buradan küçük bir kıyaslama yapabilirsiniz. Ama ben size gerçek kıyaslamayı vereyim.

Bir örnek: Blackberry 9700 SAR değeri 1,36W/Kg iken, bir bluetooth kulaklıkta markasına ve modeline göre 0,001 ile 0,01 arasında değişmektedir. Yani Bluetooth kulaklık bir cep telefonundan 100 katı ile 1000 katı arasında daha az zararlıdır. Jabra isimli firmanın 2011 yılında yaptırdığı bir çalışmaya göre bluetooth kulaklıklar cep telefonlarından 800 kat daha az zararlıdır.  Kablolu kulaklıkların ise zararı sıfır.

Nov 25, 2011

Cep telefonları ne kadar zararlı?

Fonksiyonel olarak gayet faydalı. Her zaman her yerde konuşabilir olmak çok güzel. Ama hep o yaydıkları radyo dalgalarından dolayı bir şüphe vardır. Yıllar sonra etkileri daha fazla gözlemlenebilir. Cep telefonları da bir radyo mantığı ile çalışır. Bir alıcı ve vericisi vardır. Radyo frekansları da enerji taşıdığından insan vücudundaki hücre yapısında değişikliğe sebebiyet veriyor. Kanser de bu hücre yapısındaki değişiklik sonucunda oluşan bir hastalıktır.

Cep telefonunu kulağa dayamak radyo dalgalarının kafamıza yakın olmasına sebebiyet verir. Dalgaların etkisi vücuda yakın oldukça daha fazladır. Bu radyo dalgalarının vücudumuza zararı SAR adı verilen bir değer ile ölçülmektedir. Cep telefonu alırken SAR değeri küçük olanı tercih etmeye çalışın. AB tarafından önerilen zararsız SAR değeri 2W/Kg’dır. Amerika’nın zararsız SAR değeri kabulü ise 1,6W/Kg. Günümüzde IPhone4 için bu değer ortalama 0,93W/Kg’dır. Blackberry Bold 9700 için 1,36W/Kg. Bu değer küçük oldukça vücuda zararı da daha az oluyor. Fakat üreticiler zaten bu değeri önerilen sınır değerlerinin altında yapıyorlar. Bilinmeyen marka Çin malı cep telefonlarını kastetmiyorum. Çünkü onların SAR değerleri üretici tarafından açıklanmıyor. Ama radyo dalgalarının insan vücuduna zararlı olabileceği yukarıda da bahsettiğim gibi biliniyor. Bu zarar, dalganın şiddetine ve maruz kalınan süreye de bağlı. Daha güvende olabilmek için cep telefonunu vücuttan uzaklaştırmak en doğrusu. Bunu yapabilmek için kablolu kulaklık veya bluetooth kulaklık kullanmak en isabetli karar olur.
Bu nedenle önerim cep telefonu kullanırken ya içinden çıkan kablolu kulaklığı kullanın, ya da bir bluetooth kulaklık ile konuşun. Kablolu kulaklıklar pek rahat ve kullanışlı değil. Kablolar sürekli karışıyor, dolanıp düğüm oluyor, bir süre sonra da çeşitli noktalardan kıvrılıp içinden kırılıyor. Bunun sonucu olarak da ya kulağınıza ses gelmez, ya da karşıya sesiniz gitmez. En rahat olanı bluetooth kulaklık.